8 Şubat 2018 Perşembe

Akışkan sözcükler - 4️⃣


Kendine fayda sağlayamayan, bir enayilik çığı altında kalacağını fark ettiğinde, civarda seyretmeye değer güzel bir kaos doğacak. Şimdi milyarlarcamız arasında mırıldanan kaostan daha gerçek, yatağından "Benim de söyleyeceklerim var" demeye doğrulmuş bir kaos. Leziz bir yıkım ; silkinmesi doğanın.

Zaman hep başına buyruk. Köy veya şehir veya kasaba, ölünen yerin neresi olduğu fark etmez tasalanmak artık mümkün olmayınca. Bir kere ölegörsün, "Ben burada ölmek istemiyordum!" diyemez bir insan başkasına. Bir kez ölünsün yeterlidir. Ölündüğünde hepimizin ölü başları aynı bitmişlikle onaylayacak başına buyruk zamanın bu herkes için eşit kuralını. Ölmek yeterlidir. Ölündüğünde, herkes tek efendisi saymış demektir artık, keyfine göre süzülen kum saatlerini.

Ölmeden önce hiç olmazsa biraz "iyi" aramaktır bağrımdaki. Kanıma kodlanmış bir arayış. Sırf ezbere "iyi"ler bile olsa, yeter ki biraz "iyi" bulalım bu ormanda. Çabalar bunun için değil mi? Lakin çok zor bir bilmeme hali bu. Hangi şey hangi şeyle birlikte yan yana iyidir? Bunu hangi 'şey' bilebilir? Daha kendi bütünlüğünden haberi yoktur, "birlikte iyi olan"ı arayanın. Neyi neyle tümleştirir, nasıl bilsin boğazına kadar yarım yamalaklığa bulanmış insan? En azından bir merak ışığı kamaştırsa gözünü, bir rüyaya kapılsa ; bari oyalanışlarla dolu bir rüya yakalasa. Kör olanı daha kör edecek olsa bile, bir avuç merak doğsa alnında. Gel gör ki zor olana sarılmaz hiçbir zaman çoğunluk. Merak etmeyi bile merak etmeyen, miras kalmış yatakların debelenişli uykularında bu sebeple horlar çokyıllardır. O uyuyuş ki, uyku bile dümdüz kalakalmış. Ne rüyalı, ne kabuslu.


Hepsini geride

b
ı
r
a
k
ı
p


en azından şimdi gitsem onunla. En olmadı ölmeden önce bir zaman gerçekleşse bu plan. Dertsizlik doldurup bagajına bir minibüsün, ezgiler tıkıp kulaklarımıza. Bilmediğimiz toprakların üzerinde olabilsem bir zaman aralığında. Böyle ardımda bırakabilirim diye inandım, yaklaşmakta olan ve sürmekte olan ve her an tek gerçek olan kaosu. Kaçılmaz olandan kaçmaya inandım.
Bu şifa yolculuğu olurdu, yaşamayı bir nebze katlanır kılacak tek şey.



fin.

İnsan

Öğrendikleri ve ezberleriyle burada.
“I think... if it is true that there are as many minds as there are heads, then there are as many kinds of love as there are hearts.”
― Leo Tolstoy, Anna Karenina

“The mind is not a vessel to be filled, but a fire to be kindled.”
― Plutarch

“Your mind is working at its best when you're being paranoid. You explore every avenue and possibility of your situation at high speed with total clarity.”
― Banksy

“The face is a picture of the mind with the eyes as its interpreter.”
― Marcus Tullius Cicero

“Biology gives you a brain. Life turns it into a mind.”
― Jeffrey Eugenides