3 Nisan 2020 Cuma

Korkunun Gerçek Hayvanı



korkunun gerçek hayvanı, cesurdur.

korku şah çektiğinde mat olacak bu yüzden, çaylak bir akıl.

Karanlıktan en çok çocuklar korkuyor. Çocukların ruhlarına can çekiştiren bu kaçınılmaz korkunun nedeni, beynin doğadaki olguları aşamalı tasarlama ve planlama bölgelerinde -özellikle inferior ve middle frontal gyrus'ta- bir şeyi derinlemesine analiz etmeyi sağlayan dünya bilgisinden çok, o yaşlarda hayalgücü yetisinin baskın olmasıdır.



Zifiri karanlık, en büyük iki yetisi hayal etme ve benzetme olan gencecik bir beyni bitmek bilmez bir eziyete kurban ediyor. Bu gibi tüm anlarda  bir çocuğun gözleri her nesne ve sanrıyı gerçek görmeye eğilimlidir. Karanlık, hayalgücünün benzinidir. Orada her canavar, her hayalet, somut ya da metafizik her nesne barınabilir. Unutmamak gerekir ki canavarlar hayal etmek söz konusu olduğunda çocuk için düş (gücü) bir silah değil zaaftır (Canavar nedir, o başka yazıda olacak). İşte beynin bu şekilde duyumsadıkları, karanlık yüzünden büküme uğrar.



Tecrübe ve sonrasında deneye dayalı veriler olmadığı zaman, insanın sırtını yasladığı, hep işleyeceğini sandığı yegane sermayesi olan aklı, minicik bir kuzudur. Kaç yaşına gelirse gelsin, bu insan hayatı boyunca bir çocuğun korkusu ve bilgisizliğiyle yaşayacaktır. Artık her duyu, gölgesinde dişlerinden salyalar akan bir kurttur. Bu, göz, kulak, burun, ağız, eller ve onların arasında hiçbir şeyden haberi olmayan, kafatası içinde öylece süzülen etin hikayesidir. İşte bu, kurtların içinde yaşayan kuzunun acıklı serüvenidir. Artık kuzu, ölene dek kovalanacak. Kurt sürülerinden kaçışından ibaret hayatına, dev bir yalan yamayacak.

Şimdi, zavallı kuzucuğun kaçışı öylesine sayısız kez tekrarlanacak ki bir yerden sonra gözleri ağaçlar, çalılar ve otları kurtlardan ayırt edemeyecek. Nefeslenmek için duracak, ölümüne en yakın olduğu anda yapacak bunu. Ölüme yaklaştığı anda, gözleri denizler kadar büyük açılacak, denizler kadar büyük bir dehşetle. Kuzu anlayacak. Kuzu, kendisine ne yaptığını görecek. Bütün hayatı gözlerinin önünden geçecek, şanslıysa. Ölmeden önce bir tek paha biçilemez uyanış. Her şeye bedel bir tek fark ediş. Fakat bir kurdun dişlerinde olacak bu.

Korkunun gerçek hayvanının dişlerinde.

İnsan

Öğrendikleri ve ezberleriyle burada.
“I think... if it is true that there are as many minds as there are heads, then there are as many kinds of love as there are hearts.”
― Leo Tolstoy, Anna Karenina

“The mind is not a vessel to be filled, but a fire to be kindled.”
― Plutarch

“Your mind is working at its best when you're being paranoid. You explore every avenue and possibility of your situation at high speed with total clarity.”
― Banksy

“The face is a picture of the mind with the eyes as its interpreter.”
― Marcus Tullius Cicero

“Biology gives you a brain. Life turns it into a mind.”
― Jeffrey Eugenides